Followers

Monday, August 31, 2009

Ramadhan di Paris.....apa kelas????

Ramai bertanya apa ada di Paris sepanjang sambutan Ramadhan...best ke? ada jualan Ramadhan ke? Bazaar ada ke tidak? Meriah ke? Jual apa? dan mcm2 lagi. Pengalaman saya di sini, Ramadhan di sambut AMAT meriah....bagaikan pesta...sama hot dgn Bazaar Ramadhan di Malaysia...tp jualannya bukanlah sama...jgn haraplah dpt tepung pelita ke...air selasih ke...cendol ke...karipap pusing ke....tu semua tak de...errrr....abih tu apa yg dijualnya. JOM kita ronda sama-sama.



Kemeriahan Bazaar Ramadhan.....punya bz...ni dalam jam 4 ptg

Kedai manisan....macam2 jenis roti2, manisan2 Arab dan Turki di jual di sini...

Tengok tu....SEDAPPPPP.....tp mahal, 1 bijik kueh ni berharga RM6....mahal betul, tp dah tekak nak merasa....belasah jelah


Pilih Akak...jgn tak pilih...asal jgn byk sgt sudahlah, amik 6,7 jenis cukup tau...bajet sikit :)

Eh....ROTI TAMISSSSSSSSS......sedap ni kalau di cecah Asam Pedas CM...dgn Daging Salai air tangan Hanis pun mesti ok....tp dgn asam pencecah AZ....sedap tak agaknya...jpm cuba :D


Segala macam jenis dedaun - Ketumbar, Daun Bawang, Parsley dlll....murah je, 1 ikat dalam RM1.50



Tgk awek Arab ni....baru puasa seminggu dah sibuk inaikan tangan nak sambut Syawal...meriah tahap gaban depa ni sambut raya nooo



Ni pulak beratur pjg2 kenapa....mesti ada yg istimewa


Ooo...ada murtabak Arab....sedap ni...harga 1 dlm RM11....giler punya mahal...tp memang class, intinya ada tomato, bawang, pelbagai spices, etc.... berbaloi wife saya beratur 50 minit....phewwww


Makcik2 dua ni siap marah saya, tak bagi saya snap gambar ni.....ntah apa dia bising kat saya dlm bahasa Arab...."ooo makcik, saya tak faham bahasa Arablah...ingat aku paham ke"



Susu, dadih dan keju2 Arab pun byk di jual...merata-rata...tp saya tak belilah

Ni biasalahkan...buku2 dan sejadah


Akak tu tgh try tudung fesyen terkini....dah try tu jgn tak beli pulak :D



Tgk tu jubah2 Arab.....new collection lagi. 1 suit dlm RM250....rasanya berpatutan...kualiti mmg baguih.....ada ahli GPK yg nak order....bagi tau saiz ye...saiz paling kecik 36....tp dah abis...wife saya terkilan sgt :(



Ni...jubah2 old collection...wife tgh sibuk memilih...warna apa yg sesuai nak bawak gi terawih ni...agaknya


buku2 dan cd.....byk di jual...

Kurma2 dan madu2 pelbagai jenis pun ada...tp kebanyakkan dari Algeria, Morocco, Tunisia. Kami tgk kurma Ajwa....ingat nak beli tp punya mahal. 1 kg dlm RM250......tak jadi...makan jelah kurma apa yg mampu :(

Tu...roti2 lagi tu...semua sedap


Persekitaran Bazaar yg kian lenggang...dah jam 6 ptg ni

Air....mcm2 jenis air


Ayam/daging halal pun ada jualan diskaun bila tiba Ramadhan :)


En Li....tgk tu ayam golek yg macam kat Mekah tu pun ada dijualnya. 1 ekor dalam RM20, kalau beli 3 ekor depa bagi diskaun cuma RM50 je....tapi terabih ke 3 ekor tu.....


Lenggang....dah jam 6.30 ptg.....jom balik buka

Gambar2 ni saya rakamkan di dua kawasan berdekatan iaitu Barb├Ęs Rochechouart dan Couronnes, cuma dalam 25 minit menaiki LRT dr rumah saya. Kawasan ni terkenal sbg Little Arab di Paris....kat sini ramai betul kaum Arab Algeria, Morocco dan Tunisia....sebut saja nak cari apa....semua ada di sini....cuma bila bulan Ramadhan kemeriahannya dikira berganda-ganda.

Malam tu kami berbuka ala2 Arab...kenyang sampai terpaksa tidur berdirilah...hahahaha

64 comments:

  1. salam,

    nak coppp no.1 dulu...sat lg ayah zain or kak noor masuk dulu lak....choppppp

    ReplyDelete
  2. salam,

    hiii en imran...hanis mai nak hantaq karipap pusing & masak lemak daging salai ni....laaaa cam tau2 ajee en imran p beli roti tamis tuu....huhuhuh....bulih sgt cicah roti tamis tu ngan masak lemak ke asam pedas ke...tp kalau ayaq asam tu hanis tak pastiii...lalu ke dak tekak kita nie nanti...tp kalau rendang itik or cendawan kukur tu sure besttt...

    en imran....tengok mak arab dok tebar mertabak tu cam best aje...tp...habis tangan2 dia dok pedang & sapu sos lg tu...tu yg dia dok marah en imran ambik gambar depa dok wat tu...depa malu laaaa.....

    lg satu...tengok gambar2 kuih tuuu...bestnyeee....putih gebu2 lg tuuuu....kuih ape tu en imran? sekali tengok cam manisan2 candy yg dok jual kat pasaraya tu....2 kali tengok cam kuih mama carry yg ayah zain beli td pon ade...tppp yg pasti semua tu bukan...huhuhuuhu....

    ReplyDelete
  3. Hanis....TAHNIAH...no 1 & 2 lagi...tak terkejar raja trek Rabuan Pitt kita tu...hehehe.

    Ntahlah Hanis...apa nama kueh2 tu...mmg bukan Mama Carry...Mariah Carey pun bukan...Kia Carens pun jauh sekali...kueh tu sedap2 belaka. Intinya ada tu letak pistachio, badam, gajus...dan pelbagai kekacang...sedaplah.

    Eh...Hanis...cendawan kukur tu mesti sedap...terliur lagilah saya ni...huhuhu

    ReplyDelete
  4. tu laaa..hanis tengok...gebunya kuih tu...kalau hanis jumpa kat mana2 harus hanis beli...nak cuba...depa pak arab nie mmg pandai buat manisan kan...macam pau ke tu en imran?

    cendawan kukur tu mmg sedappp....susah nak dapat sekarang nie...kalau musim ujan baru nak tumbuh...pastu nak kutipnya satu hal lg tu...jenuh nak dapat banyak...dah tu nak kene perisi buang kayu2 tu lgg...huhuhu...banyak keje cendawan tu..tp mmg sedap....hanis kalau tengok cendawan kukuk tu ..mesti akan teringat pada arwah tok wan hanis...dulu hanis slalu ikut arwah tok wan p kutip kat kebun ladang getah dia...pastu jumpa anak sungai...hahaha...sempat p tangkap anak ikan lg...balik umah tengok ade dah lintah kat betis...menangis pulak....hahahah.... rinduuunyaaa kat arwah tokwan & kengan2an masa kecik2 dulu....

    ReplyDelete
  5. Salam IP,

    hanis ni kemaruk betul dari no 1 samapi abais dia sapu. Yer ler, kan dah 3 hari dia tak ada. Lepas geram lah tu.

    IP, cantik la gambar2 yang di ambil, nak belajar shot ngan IP la nampaknya. Semua gambar itu, cantik2 belaka. Saya kalau di blog ambil gambar dengan hanfon kerana cepat download hehhe, kalau guna kamera, ermm mengantok dok tunggu - "tak sampai-sampai lagi labu"

    ReplyDelete
  6. Salam IP,

    Memnag ada kelas puasa kat Paris tu,,,,,,,,,,,

    asam pedas bukan AZ buat tau, mrs Z yang buat. Mesti sedap punya, hingga menjilat jari.

    Kurma ajwa RM250? tak mahal la, beli sahaja. Kurma nabi tu.

    Bila saya nak sampai Paris pulak ni.

    ReplyDelete
  7. hahahaha....bukan kemaruk tu ayah zain...kebetulan aje td....hahahahah

    ayah zain...ayah zain tak tukar saiz gambar tu...mmg beruban tunggu kot2 keluar...pak zain kene kecikkan saiz gambar tu...baru boleh upload...

    ReplyDelete
  8. Hanis....beruntungnya org yg ada kg...dpt merasai kemanisan duduk di kg. Pengalaman Hanis dgn arwah Tok Wan yg dirindui tu tentu tersimpul kemas dlm lipatan sejarah hidup Hanis sehinggalah bila2. Bersyukurlah. Saya ni mmg org asal bandar...lahir2 di KL, sekolah di KL, pas tu gi sambung belajar di overseas (USM...kena seberang jambatan maa)...pas abis belajar kerja kat KL, pas tu join gomen pun dok kerja di KL...tahun 2000 dok Jepun...la ni dok Paris....teringin sgt nak tinggal di kg2. Pengalaman saya duduk seminggu di Felda Sendayan, pas tu di Linggi di Pedas...semuanya menarik, bila dpt saya ulangi kisah2 mcm tu....ntahlah. O ye lupa nak bg tau...ibubapa saya asal dr Singapura...arwah atok nenek semua ddk di sana dulu...mmg tak rasa idup kg sgt...selain di Kg Baru dan Kg Pandan...yg dah kurang kekampungannya.

    Hanis...lintah...BESTnya...bagus tu utk org2 mcm saya yg sll je darah tak bersih.

    ReplyDelete
  9. salam Imran..

    Makcik tuh marah you snap picture sebab depa cakap "Harammmmmmmm" takleh snap lah..cheq dag kena kat makkah nih..hehehehe

    amboi ..ingat daging salai hanis jer ker..

    wasalsm

    ReplyDelete
  10. AZ...tak delah biasa2 je gambar2 tu, saya ambik guna kamera digital Lumix Panasonic, nak upload tak pulak lama...jap je, td sy upload cuma dlm 20 minit je...semua siap...mungkin problem line kat sana kot.

    AZ...RM250 sekilo tak mahal....wah AZ ni mesti kaya tahap gaban ni....bg kami mahal tu sbb kat Makkah Madinah boleh dpt dlm SR80 je. Tp mmg betul kata AZ...nanti ingat nak beli gak, mahal pun mahallah sbb dah rindu sgt dgn kurma nabi... saya cuba gak cari kurma Ambar, tak jumpa lagi kat sini.

    ReplyDelete
  11. hanis...tertinggal pulak...kueh tu bukan mcm pau, keras ya amat tp punya sedap...sbb dlmnya ada mixed almond and cashew nuts...nanti kalau Abg Li balik dr Makkah...kita mintak dia belikan 1 kotak utk Hanis dan CM...ok tak En Li :D

    ReplyDelete
  12. En Li...betul tu, saya fahamlah sikit2 apa depa kata...dia kata gambar dia hanya boleh dilihat oleh kaum keluarga dia saja...dia taknak org 1 dunia tgk gambar dia....betul ke idak tak taulah. Saya rasa depa takut saya ambik gambar pas tu htr ke KDN di Perancis ni...mau depa kena ligan sbb ramai imigran yg dtg sini tak de permit utk kerja...depa dtg guna visit visa je. Tp tak taulah. En Li...nanti nak mintak tolong sikit, i'll sms u b4 iftar 2day insyaAllah. Merci d'advance (thanks in advance)

    ReplyDelete
  13. Salam Imran,

    Bukan saya kaya la. Dah kurma ajwa, walau berapa harganya kena beli. Kat sini hargan rm seratus tiga puluh sahaja. itu tahun lepas, tahun ni saya masih ada sedikit ajwa dari madinah.

    Hanis, macam nak kecilkan size gambar?

    ReplyDelete
  14. AZ...betul AZ kata....mahal murah dah jd perkara kedua kalau kita ada sedikit lebih apa salahnya...kan, esp bila kenangkan rezeki kita yang terpernah berkurang malah dilipatgandakan dlm pelbagai bentuk pulak tu....nikmat Allah manakah yg ingin kau dustakan...teringat pulak surah Ar-Rahman.

    Fyi...wife saya suka sangat kurma Ajwa, balik dr Makkah bulan januari lalu saya beli Ajwa 2 kg, Ambar 2 kg utk kat rumah....less than 2 month kesemuanya HABISSSS. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  15. Salam

    waaahhh,menariknya n3 ni,rugi saya dtg lambat,sibuk dgn si samad....rasa bukan kt Paris ni tapi kt Turki ,Mesir or Jordan,byk yer Pak Arab kt sana???


    Imran..CM bukan nk busybody,tapi kalau CM tak silap IP nk terima org baru yer (new baby)..bila tu???tahniah dulu dr CM...wah romantik Mr Imran n Mrs Imran sedondon warna hijau...

    ReplyDelete
  16. CM....tepat sekali, insyaAllah new baby awal Dis nanti, esok lusa genaplah 6 bulan usia kandungan. Saya rasa Hanis, AZ, CL semua perasan tu...tp tak sure betul ke idak...CM mmg terrorlah...biasa jd bidan (terjun) ker???

    CM...mmg tak mcm kat Paris..fyi kat France ni ada dlm 5 juta org Islam (warganegara Perancis)...ramaikan. Depa ni asal dr Algeria, Tunisia, Morocco dan Syria. Jadi bila nampak muka kita (esp nampak wife saya bertudung) terus jelah depa sembang Arab...pdhal kami tak paham pe benda pun. Errr....saya gi solat terawih pun sama...depa sembang je Arab mcm kita paham...bila kita kata kita tak faham, dia mcm pelik semacam sbb tgk kita boleh ngaji Quran dll....

    Romantik...ntahlah, kebetulan tu sebenarnya. Baju saya tu beli dah lama sgt dah more than 3 years....kebetulan boleh sama dgn wife sama rona hijaunya. Nway saya mmg suka hijau.

    CM...doa2kan yg terbaik utk kami di sini ye

    ReplyDelete
  17. salam Imran...

    cm tuh kan dulu bekas student Dukun Piah..so dia lebih arif lah pasal tuh...heheheh

    jgn amree..gurau jer

    ReplyDelete
  18. As Salam..

    Alamak.. terlepas bas lah.. amboi2 hanis pukul borong nampak.. semua no dia nak amik.. tak pe lah dik.. akak dah tua.. lambat berlari.. he he

    IP.. mahal sungguh cost of living kat sana ek.. kueh je seketul dah 6 hengget.. tu belum kira murtabak & makanan yang lain2 nyer..agak nyer penoreh gotah macam cheq nie kan kalu dok kat sana.. hari2 kena makan daun ketumbar & daun bawang je lah.. wow! terus kurus..

    terima kasih untuk gambar2 tsb.. tak dpt p paris.. tgk gambar pun jadilah..

    opss.. nak ucap tahniah gak kat IP ngan mrs IP.. ooo tgh tggu org baru arr.. bagus2 bertambah umat Muhammad.. amin.. doa cheq semoga mommy & baby sehat sejahtera..

    psst.. kalu lahir Dec.. emm.. kira lahir kat M'sia lah ek??

    ReplyDelete
  19. Noor, salam buat Noor gak ye...konyang buka puasa apa td :) Noor...mmglah lambat kalau naik bas...nak sampai Paris ni, tgk Hanis, CM, En Li...semuanya dok pakai jet peribadi, tak pun pakai sayap emas dukun kiah....tul tak CM???

    Sini mmg standard of leaving very HIGH. Tp insyaAllah, boleh iduplah...tak yah mkn daun bawang dan ketumbar tu...mau kurus mcm jerangkung pulak...hehehe...but to think about it mmg betul, org2 kat sini slim2 je unlike those Mat Minah Salleh kat UK, US, etc...mungkin slim sbb nak makan mahal so, hari2 makan roti perancis dgn daun ketumbar le gamak nya :D

    Ooo...thanks for ur warm wishes too. InsyaAllah bersalin di Paris. Mana boleh balik KL...flight mahal ooo...mahal Noor ooiiii...kalau Noor nak sponsor, saya kira JADIK je :)

    ReplyDelete
  20. salam

    huhuhu...en imran..hanis dah perasan...beberapa kali hanis dok belek gambar akak...cantikkk....dlm hati dok kata...en imran & akak nie dah mcm org arab sana dah...& hanis perasan yg en imran akan mendapat baby baru..cuma tak terkeluar nak menyatakannyaa aje...hanis tau dah kakak2 hanis akan bertanya...hhahaha...anyway...tahniah untuk en imran sekeluarga.

    ReplyDelete
  21. Hanis...tulah beza kita dgn CM anak didik Dukun Piah tu...kita kena belek berkali2 baru perasan, CM dia tgk sekali jer...ZUPPP terus dapat meningkah...kata org hanya JOHARI yg mengenal MANIAM :D.

    Kami mcm Arab ke...ntahlah mmglah ada darah campuran (mcm org2 Msia yg lain gak) Yg lawak sekali masa kami umrah tahun lalu...semua pekedai cakap Arab dgn kami...terpinga2 gak. Depa tgk saya depa kata saya ni Yamani (betul tu sbb atok belah Bapak asal dari Hadramaut) bila tgk anak saya (Amirah) depa kata Saudia Saudia Saudia...saya kata bukan, ni Malaisie, depa kata LAK LAK LAK...Saudia Saudia...lantak koranglah

    Terima kasih atas ucapan tahniah...kita doa sama2 ye agar kami dapat zuriat yang soleh.

    ReplyDelete
  22. Salam Imran,

    Hanis tu anak dara lagi mana berani nak tanya benda tu, lain la si CM, dah beranak dua. Mahu dia tak perasaan, bukannya dia anak dukun piah lah li. CM memnag ekspert benda-benda macam tu. Guru sejarah kan.

    ReplyDelete
  23. Salam IP..

    walawei.. sponsor flight ticket!!!.. nak beli tiket kapai ferobang p mekah pun terhegeh-hegeh syiling nak penuh tabung.. inikan Parisss..

    psstt.. kalaulah kapcai yamaha cheq bleh sampai Paris.. akan cheq kesana untuk membawa pulang kalian sekeluarga.. bagi menyambut syawal yang bakal tiba.. namun apakan daya.. kalu sampai pun mungkin tinggal bolt & nut sahaja.. tuan kapcai & kapcai dah berkecai ditepian jalan.. hu hu

    ReplyDelete
  24. AZ...mmg sah CM Cikgu Sejarah tersohor tanahair ;)

    ReplyDelete
  25. Noor...saya tergelak baca kisah syiling, kapcai, tuan kapcai, bolt dan nat...lawaknya. Alah tak pe sgt Paris ni, kalau takat nak juadah2 kat atas tu...baik kumpul duit gi Makkah, lagi byk lagi murah....silap2 ada org Safwah belanja lagi ;)

    ReplyDelete
  26. salam,

    hahahahahah...kak noor bluehypo dah mulaaa....hahahhahaha...pijallll....kak noor kita dah mula berangan nak p merempit ngan tayar sotongnya ke paris lakkkkkk....tulunnnn pijallll...tulunnnn...hhahahahahah.....dia nak p ambik en imran & family bawa balik rasa sini lak...hahahah....

    ReplyDelete
  27. Hanis...la yer ker...Kak Noor awak tu minah rempit....mak takutnya....TOLOOOOOOOONG semua, selamat aku dr asakan dan rempitan kapcai Kak Noor :D

    ReplyDelete
  28. Meriahnya..!
    Seronoknya merasa makan makanan macam-macam negara....terliur tengok mutabak makcik arab tu..manisan depa pun nampak sedap jer..
    isyy..isyy..
    kalau dah kenyang sampai tidur berdiri tu tak payahlah kakpinat letak resepi pasta cheese tu lagi..hehehe..

    ReplyDelete
  29. Kak Pinat...juadah Arab mmg memenuhkan perut sepenuh-penuhnya....sbb tulah tgk org2 depa kuat 1 mcm, kalau depa tolak kita mau berpusing2 masa tawaf tu...betul dak. Tp resepi pasta cheese tu saya naklah gak...tak jumpa pulak kat Bazaar Arab tu Kak Pinat...tulun ye :)

    ReplyDelete
  30. Salam IP dan semua ,
    IP, saya rasa cost of living kat sana tinggi psl matawang euro sekrg mmg tinggi sgt dh nak sama dgn pound. Tu yg kalau convert, mak datuk.

    CM, kalau bab tu mmg expert, ni kalau dia tgk gmbr saya mahu dia kata "bunting kerbau" dh 10 tahun tak bersalin-salin.

    Anyway, tahniah kerana bakal menimang cahaya mata baru, kami setiap hari tinggal berdua je, anak2 dh balik belajar. i tgk dia, dia tgk i, lama2 hari pun malam. w/macammana pun alhamdulillah.

    Kak noor , kalau bawa kapcai tu, kata CM nti mana nak lotak tong gotah tu nanti.

    IP, namun kat mana2 pun sambutan bulan ramadhan ttp meriah, cuma tak sehebat kat makkah dan madinah psl itu mmg keistimewaan yg Allah bagi yg takde kat tmpt lain. Cuma kat paris , puasanya mmg penuh cabaran dan Cobaannnn. Psl toleh kiri , astarfirullah, toleh kanan, subahanallah, last2 mcm p ramle, tutup tangan kat muka tapi mata kat celah jari hihihi. nasib badan . byk cobaan tinggi darjat puasanya.

    p/s : saya dh buat n3 psl kat arafah

    ReplyDelete
  31. salam IP,

    bukan tak tekejar no 1 tapi mmg sengaja bagi can hanis.. ala kam dah lama dia blik kg, so kita ni sebagai lelaki gentleman, beralah lah pada perempuan.. tul tak IP?

    hehe tergelak lak sy baca part ni "depa kata Saudia Saudia Saudia...saya kata bukan, ni Malaisie, depa kata LAK LAK LAK...Saudia Saudia...lantak koranglah"

    yg lawaknya part IP kata lantak korang lah.. terus tergelak sy..

    ReplyDelete
  32. salam imran,

    sangat meriah suasana kat sana..pelbagai juadah ada walaupun tak sama kat m'sia.kiranya terasalah kemeriahan bulan ramadhan ya.
    tahniah akak dahulukan..bakal dapat baby, semoga mrs selamat melahirkan nanti. rezeki tu..

    ReplyDelete
  33. Rezeki....lawaklah baca komen Rezeki pasal bunting kerbau, tong gotah, kapcai, i tgk dia, dia tgk i dan mata kat celah jari tu....sakit perut gelak lepas sahur ni...hahahaha

    Rezeki, mmg sini semua mahal, bygkan tempe kegemaran saya berharga RM16 utk 1 paket....giler. Baju, kasut budak punya mahal. Depa bukan mcm UK, US ada Mothercare, Mark and Spencer, Primark, Next, Pennies, Osh Gosh...kat sini rata2 international brand wp brg2 budak kecik....dr Dior, Kenzo, Catamini..yang busuk2 pun GAP....mahal semua tu, kalau sale murahlah sikit...tp masih mahal, kopak kita dibuatnya nak beraya kat sini. Mmg moto org Perancis ni "biar papa asal bergaya"

    Rezeki nanti sat lg saya fly to ur house ye, nanti tgk Pdg Arafah ni

    ReplyDelete
  34. salam en imran,

    meriah betul sambutan ramadan kat paris ye!ramai pulak pak arab kat sane, menjual banyak kueh muih, termasuk murtabak!.betul kate che ip, kalau dah tekak nak makan, belasah saje w/pun mahal sikit.

    ni nak tanye kueh yg nampak gebu tu (tapi sebenarnye keras) macam putu ke? gaye2 cookies ke?

    ape-ape pun nak ucap tahniah sbb nak terime org baru dis ni. tentu semakin meriah keluarge che ip ni. budak2 tentu excited nak tengok baby baru!jage kesihatan mrs ip, jgn makan banyak manisan, tak baik utk kesihatan.

    ReplyDelete
  35. Pijal...kau tak terkejar sbb kau cari kobau kek sawah kan? Dah jumpo ko kobau tu :)

    Mmg lawak kalau ingat pengalaman masa umrah dan juga masa saya ke Egypt. Di Egypt kami ditahan polis lebih 20 kali rasanya dlm masa 1 minggu sbb depa tak caya kami org Msia....semua ingat kami org Egypt...ada sekali tu paling lawak bila polis tu ingat saya org Egypt...my wife org Filipina...mmg gila polis tu.

    Tp itulah keunikkan kita anak Malaysia MERDEKA :)

    ReplyDelete
  36. KN....apa khabar? Thanks for visiting me again. Terima kasih atas ucapan tahniah, doa2kan yg terbaik buat kami diperantauan ye. Akak semeriah2 di sini....hati sy nak sgt berRamadhan di Tanah Suci...dan dah rindu dah nak berbuka puasa dgn keluarga tercinta di KL tu...rindulah Akak :(

    ReplyDelete
  37. Kak Jose....mmg kat sini mcm2 ada. Keuh putih gebu tu kiranya mcm cookies...keras, disalut icing sugar...tu yg putih dan gebu semacam. Intinya kekacang spt badam dan gajus...sedap tu. Akak cakap pasal putu teringat pulak putu kacang nak raya ni...dulu ibu saya selalu tempah dgn org Kelang...sedaplah...mana nak dpt kat Paris ni ha???

    Akak THANKS for ucapan tahniah dan nasihat yg dititipkan. Merci

    ReplyDelete
  38. As Salam..

    amboi2 hanis.. mengilai-ngilai ko gelak dik.. meremang bulu roma akak kat damansara nih.. dah dah.. bulan posa jgn gelak banyak2.. kang kurus pahala.. he he

    IP.. dun worry.. kalu cheq bawak u & yr family.. i won't rempit laju2.. lagi pun kalu tertunai hajat sewel cheq.. cheq pinjam sat motor roda tiga yang jual ais krim tuh.. siap taruk payung lagi.. cop cop.. kita pasang lagu 'paddle pop.. paddle pop' amacam, ada brani.. he he

    CR.. tong gotah cheq tinggal kat estet.. maklumlah.. nak jemput kawan 'pan asia' balik M'sia.. he he

    ReplyDelete
  39. Salam cik Imran,

    Seronok tgok gmbr haaaaa dpt p bzr rmdhan sampai ke Paris nun...sya ada 2, 3 hari ni..tapi tak leh buat komen..line internet kt rumah selowwwwww huhuhhu...

    p/s: N3 yg cukup menarik..nanti citer lagi budaya orgn sana solat terawih pulak...aper2lah kami yg jauh nak tau jugak...

    ReplyDelete
  40. Salam Cik Imran,
    First and foremost, tahniah bakal menimang cahaya mata baru...wah anak paris nih...saya dah tutup kedai ....ha..hah...

    Seronok nyer round-round bazar ramadhan di paris, kuih dan roti buat terliur...

    ReplyDelete
  41. salam,

    kak noor...anak nak p paris naik roda 3 ke? nak ikut....cheq muat kalau nak dok kat belakang akak tu....kak mas & pijal nak ikut dak??? dok kat tpt buh tong ais krim tu...kak noor balik bawa balik En imran & family kita beraya kat sana lak.....
    waaaaaaaaaaa merapuuu dahhh....p wat keje hanissss....kate byk keje...huhuhuuh

    ReplyDelete
  42. Asnija....sihat ke, baru je td worry about u, wonder where have u been lately...senyap je. Alhamdulillah dah bersuara sampai ke Paris ni kira oklah.

    Amni buka puasa apa hari ni? Thanks for visiting me in Paris :)

    ReplyDelete
  43. Salam tuan haji

    amboi best jugak berpuasa di sana. macam2 ada. geramnya tengok sedap sangat manisannya...kalau ada rezeki balik KL< bolehlah bawa balik ye tuan haji. dapat saya rasa...

    ReplyDelete
  44. Noor, saya setuju je...naik motor roda tiga dgn lagu Paddle Pop pun cheq sanggup asal dpt beraya balik Msia....tp kalau dah dr Malaya pakat bawa sama Hanis, CM dan Pijal...kat mana pulak cheq sekeluarga nak duduk...takkan atas payung pulak :)

    Err...Noor, tong gotah tu jgn ditinggal kat estet kena bawa, kurang2 pun boleh isi anak saya si Hadi tu ;)

    ReplyDelete
  45. Hanis...nak raya sini...ini sudah bagus, jgn lupa bawak sekali cendawan kukur, rendang itik dgn ayam kg masak cili api dgn nangka tu....meriahnya raya tahun ni...siap ada aiskrim paddle pop pulak tu atas ehsan Kak Noor :)

    ReplyDelete
  46. Puan Hajah....alamak dah sampai Paris gak ke, tak perasan tadi. Manisan tu mmg byk...mahal tu, baik kita jumpa kat Makkah dan beli kat sana, tentu jauh lebih murah...eh...kat Makkah Madinah mesti adakan manisan2 mcm ni...mahal tak?

    ReplyDelete
  47. salam IP,

    hmm cheq awai2 surrender dari naik motor roda 3 paddle pop tu.. sengsara cheq terhimpit 2 kuntum bunga rafflesia yg sedang ranum mengembang, hehehe..

    laaa CM dgn hanis ni, bglah peluang family IP yg naik.. yg korang pun sebuk nak berebut sama tu nape nyer?

    ReplyDelete
  48. Pijal...depa tu bukannya nak dtg Paris sgt, saja nak bonceng tauke gotah Noor tu...dpt ddk first kelas pulak dlm peti ais ice cream tu...sambil2 mkn paddle pop....err rasanya blm sampai Paris...dua2 kuntum rafflesia tu dah keras kaku bagai iceman :D

    ReplyDelete
  49. tapi kan kalau naik motor roda tiga yang CL naik g buka atas gunung hari tu, pun boleh gak, pi lah Cik Imran pinjam sat dari dia, mesti bule kot sampai Mesia dari Paris...pasti anak-anak Cik Imran bersuka ria di hembus tiupan angin sepanjang perjalanan...tapi Mrs Imran tak boleh naik, terhentak-hentak bahaya...kang baby kat dalam tak comfortable....awat la merapu...rasanya saya ni mabuk antibiotik tak hilang lagi nih....

    ReplyDelete
  50. Salam Imran,

    Wah sedap nya nampak di Bzaar Paris..
    lagi byk pilihan,mcm2 ada hehe..
    tentu Imran kekyangan..tp semua tu kalau di Makkah 7 biji kurma dan air zam2..

    ReplyDelete
  51. salam Ramadhab Kareemm,

    Alhamdulillah dan tahniah bakal menyambut orang baru.

    meriahlah bazaar ramadhan kat Paris. cuma tak dapat mkn asam pedas dan msk lomak jer.
    nanti balik Malaysia suruh hanis n CM buatkan.

    pengalaman dirantau mewarnai kehidupan Cik Im.

    TQ for sharing the view.

    ReplyDelete
  52. SALAM CIK IM

    Sedap pulak panggil cik im cam kak AS.....entry baru please hari2 dtg sini,teruja nk tau kisah Paris,kalau boleh sekerap n3 cik lie,balik makkah pi Paris,tak ker cam pompua kayo tu,update,update, please,busy pun bagi free gak...

    ReplyDelete
  53. salam CM,

    kita ni berblog lebih utk mengisi masa terluang.. che Im kan sibuk, byk kerja.. biarlah dia habiskan keje hakiki dia dahulu.. ada mas terluang, barulah update.. bru lah betul caranya.. takkan nak ngadap depan pc 24 jam.. waktu keje, buat keje.. ngeh ngeh ngeh..

    ReplyDelete
  54. salam ramadhan n salam kenal ..oh meriah nya teratak cik imran ni sama macam teratak cik lie gak.. selamat berpuasa

    ReplyDelete
  55. Salam Imran

    Allo, sorry ek terpaksa guna medium ni, my FB tengah gelong.. sikit2 hang. Anyway, nak tanya ada tak Mona get in touch wif u? Dia tengah cari article pasal berpuasa di perantauan. Aku rasa yang ko tulis pasal ni pun sangatlah sesuai. Cuma perlu panjangkan and edit sikit2 bagi skema. I'm sure ko masih ada skill tu lagi kan kan kan? The pix pun ok dah tu.
    Aku cuma tolong dia carikan kengkawan yg kat overseas ni. So? Ko berminat tak nak contribute?

    p/s - awat la hang tak bagi tau kat aku hang minat tempe, boleh aje aku belikan kat kedai cina hari tu.

    Kita dok jauh dari tanah air ni kena saling bantu membantu maaa... 1Malaysia gitu ahaks!

    ReplyDelete
  56. Asnija....err....rasanya effect antibiotik tu hebat betul sampai u masak utk pun menGANAS, komen pun overly creative :)hehehehe. Actually tahun ni saya raya di Conference Hall je sbb ada Executive Board UNESCO dr 7 - 23 September, then follow with UNESCO General Conference dari 6 - 23 Oktober....huhuhuhu :(

    ReplyDelete
  57. Yem...mmg meriah, tp rasanya fitrah Ramadhan mengajar kita bersederhana...kekadang saya kesal gak galak berbelanja....kekenyangan sampai nak berterawih pun payah...

    ReplyDelete
  58. Kak As..thanks for the warm wishes, alhamdulillah.

    Kak mmg meriah Ramadhan di sini, saya nak sgt paparkan cite terawih di surau Pak Arab, tp depa ni tak bg kita ambik gambarlah sbb isu keselamatan org Islam di Perancis ni, so saya akurlah dulu...tp harap sgt dpt paparkan gak b4 Syawal.

    Asam Pedas dan Masak Lomak....mmg tak de, my wife masak sendiri tp tak samalah...mana nak dpt ikan patin dan sembilang kegemaran saya tu :(

    ReplyDelete
  59. CM....kalau boleh hari2 nak update...tp dah mula bz sbb Executive Board dah nak mula next week...byk sgt document nak di baca, di cerakin, di kaji, di teliti utk dibuat intervention on behalf of Malaysia...tu tak kira nak kena buat report tu...TOLONGGGGG

    Err....panggil saya Cik Im tu pun OK sgt, thats what some of my staff call me. Pandai Kak As menerka

    ReplyDelete
  60. Pijal...betul tu....tp kalau dpt update hari2 mmg bagus...cuma a bit tied up lately and will be bz till end of Oct :(

    ReplyDelete
  61. Ummi Humairah...sedap nama Humairah tu, mcm nama anak saudara saya yg kini belajar di IQKL TTDI.

    Salam perkenalan 2 u 2. Thanks for visiting my humble blog...baru je bljr2 buat blog ni 3 Ramadhan lalu...alhamdulillah ramai gak org Msia yg singgah Paris ni slps berziarah ke Makkah (PDKM)...hehehe.

    Stay connected ye...thanks again

    ReplyDelete
  62. Harny....actually Mona dah contact aku, story pun aku dah shoot on Monday....gambar2 aku mintak dia ambik dr blog aku ni...nampak gaya kau kena cari org lain le...hehehe. Baguslah kau tlg kawan...thats what friends a for....

    ReplyDelete
  63. salam.maybe these blogs might help..msians living in various part of the world..
    http://salam2benua.blogspot.com/
    http://purpleheart-nj.blogspot.com/
    http://hanamemories.blogspot.com/

    ReplyDelete
  64. one more..but this gal is already on her way home to malaysia for syawal.
    http://damiacyan.multiply.com/journal/item/443/Kepulangan_Yang_Dinanti

    ReplyDelete