Followers

Tuesday, May 8, 2012

.....kepulangan.....

Hmmm....how shall i start. Dah lama tak berblog, dah naik bersawang, busy lately, sejak last n3, sy sempat berumrah bersama keluarga (ALHAMDULILLAH) dr 14 Dis - 31 Dis 2011. Semasa di Makkah, pada 21 Dis, sebaik sahaja solat Asar, di hadapan Baitullah aku dimaklumkan melalui emel yang tempoh perkhidmatan aku di Pejabat Perwakilan Tetap Malaysia ke UNESCO Paris akan tamat pada 31 Januari 2012. SHOCK but in a way, a pleasant surprise...been waiting for this news for such a loooooong time :-) Pulang sahaja berumrah pada 31 Dis, di Paris, terima puluhan panggilan telefon, kiriman sms dan emel...bertanyakan perkara yang sama, dari sahabat-sahabat, keluarga dan rakan sekerja. Personally not sure, shud i celebrate or sad about the sudden call. Well, 1 thing for sure, memang aku nak sgt balik sejak tahun 2009 lagi. Teringat peristiwa aku memujuk hati bila terpaksa menolak tawaran untuk ikuti PCF SAS (Program Cross-fertilization Sektor Awam-Swasta) pada Ogos 2009. Teringat juga kisah aku menawarkan diri untuk pulang ke Malaysia pada 7 Julai 2010 slps sesi temuduga calon PhD. Jelas juga ingatan bila mana aku memohon untuk pulang pada 9 Jun 2011....tapi semuanya tak menjadi. Kali ni, tanpa apa2 usaha, aku dipanggil pulang :-) M happy, cuma ada juga rasa terkilan dan sedikit gusar kerana 3 anak tidak sempat habiskan sesi persekolahan yang hanya berbaki beberapa bulan sahaja lagi...apatah lagi mengambil kira yuran persekolahan yang dikira AMAT tinggi telah dijelaskan. Malaysia's No 1 boss in Paris, yg sentiasa prihatin segera ambil tindakan untuk usahakan penangguhan sehingga awal Julai 2012, berdasarkan beberapa sbb utama, termasuklah didasari Wakil Tetap Malaysia baru sahaja pulang ke Malaysia (for good) pada 4 Januari 2012, tuntutan bebanan kerja, yuran persekolahan yg telah dibyr, penjimatan dsbnya. In short, pada mid February, kami dimaklumkan penangguhan diberikan sehingga mid March 2012....m not sure how i shud feel, but deep in side m really looking forward untuk kembali ke pangkuan keluarga.....from that day onwards I always whisper to myself....MALAYSIA, here i come back home SWEETEST home :-) At the same time, from that moment onwards, saya jadi SUPER BUSY...buat itu ini, beli itu ini, cari itu ini, siapkan kerja itu ini, paking itu ini, urusan jabatan dan peribadi, segala2nya, sampai tak tau nak cerita. Kawan2 di UNESCO, semuanya TERPERANJAT sbb hanya dimaklumkan kira2 sebulan sblm aku berlepas pulang. Lepas satu satu jemputan farewell lunch, farewell dinner, gathering...sampai terpaksa tolak, yg kecik hati pun ada, tp alhamdulillah, semua memahami kesuntukan masa aku sekeluarga. Time is indeed precious, sampai hari terakhir di pejabat (15 Mac) aku bertugas sehingga jam 8.10 minit malam....hehehe, workhorse, workacholic, married to the job, u name it, i just have to agree with it...PEACE. Ramai barkata dalam setiap farewell gathering, "m sure u going to miss Paris after residing here for more than 5 and a half years" Jwpn saya mudah "I dont think m going to miss Paris....but m definitely gonna miss UNESCO, my circle of friends in UNESCO and most of all - Ramadhan in Paris....i experienced it 6 years in a row" 7 Mac 2012 - Brg2 diangkut oleh forwarding agent...pheeeew, 1 hari gaklah kami mengemas. 11 Mac 2012 - Slps pulang dr Disneyland for the last time (probably), kami pindah masuk ke hotel. 12 Mac 2012 - Kereta pulak masuk kontena. Oh ye, teringat, earlier that day, slps htr anak ke sekolah, as i walked to my car, tetiba nampak taik anjing bersepahan di jalanan (spt biasalah), hati berkata "hei taik anjing, next week, m not going to see anymore...ever again in Malaysia....yehaaa" 12 - 15 Mac 2012 - Aku bekerja sptmana biasa di pjbt, anak2 yg bersekolah Darjah 1, 4 dan 5 bersekolah seperti biasa. For us education is very important, sad to realised that ada gak yg tak nmpk kepentingan ini :-/ 13 Mac 2012 - jam 11.00 pagi tetiba aku dimaklumkan ada Majlis Perpisahan utk aku di Kedutaan Besar jam 4 ptg...ALAMAK....speech pun tak siap, pakaian pun kurang proper, tp alhamdulillah semua OK. Lps bg ucapan perpisahan, semua Kakitangan Ambilan Tempatan (bukan warganegara Msia) di Kedutaan menghampiri aku, bersembang dan mengucap selamat. Well, aku mmg ddk lama betul di Paris, sempat bkhidmat dgn 2 Duta Besar, 4 Wakil Tetap Malaysia ke UNESCO, 3 Minister Counsellor, 4 Defence Attache, and the list goes on. Tentulah Kakitangan Ambilan Tempatan yg tak pernah bertukar ni rasa rapat dgn aku....hahaha...kkdg ada gak org btanya "r u posted here definitively?"....sbb dorang heran, org lain bertukar ganti, tp aku tak ke mana-mana pun for than 5 years. 14 Mac 2012 - kami berurusan sekolah dan kerja spt mana biasa. Mlm isteri ada Majlis Jamuan Perpisahan di Lagenda Restaurant....Aku jaga budak2. Pak Osman dtg menjenguk di hotel, sbb nak sgt berjumpa anak2 aku yg mmg rapat dgn Pak Osman, esp si baby Iman. Pak Osman dtg dgn bawa makanan, sembang2 lebih 2 jam dgn Hadi, Amirah dan Nadia...jelas Pak Osman sugul. Aku cuba buat2 biasa je. 15 Mac 2012 - my last day in my office....aku kerja macam biasa, 11 pagi jumpa TYT Ambs Aziz for my final call, follow with a farewell lunch hosted by my office. Aku keluarkan surat ucapan terima kasih kpd Duta, Sekretariat dan counterpart di UNESCO. De: Imran, abdullah Date: jeu. 15/03/2012 10:27 À: Liste.DELEGATIONS Objet : Farewell letter Excellencies and dear colleagues, I have the honour to inform you that my mission as Deputy Permanent Delegate of Malaysia to UNESCO will come to an end on March 16, 2012. I would like to express my sincere gratitude to you for your kind cooperation, friendship, support, guidance, and encouragement you have provided me during the tenure of my service at the Permanent Delegation of Malaysia to UNESCO since 5th September 2006. It is truly my great pleasure and privilege to have been with you both officially and personally, with many unforgettable memories that I much appreciate. UNESCO and Paris became the second home for me for more than 5 and a half years of service, which I will forever treasure. However I am taking along with me life long relationship with best friends, greatest colleges, and ideal mentors. I hope to hear from all of you in the future. I would be delighted if any of you choose to visit me in Malaysia and if there is anything I can do for you, please do let me know. I can always be reached at my email address: imranabdu@yahoo.com. Before leaving Paris, I would like to wish you all the very best in all your future plans and endeavours. Merci beaucoup et jusqu'à la prochaine. Warmest regards, Imran ABDULLAH Deputy Permanent Delegate of Malaysia to UNESCO Paris Hari terakhir di ofis, mcm biasa aku pulang lewat dan terus ke farewell dinner organised by ASPAC's Deputy Permanent Delegate at my best friend's (Humaira) residence. Majlis tamat almost 12 midnight....Pak Osman fetch me at Humaira's to my hotel, passing by Eiffel Tower...for the last time. Sempat gak aku ambil segenggam tanah di Place d'Iena utk dibawa pulang ke Msia...ni petua kalau ada anak lahir di luar negara. Setiba di hotel, Pak Osman memeluk erat...aku sebak, beliau lebih lagi, dgn nada yg tersekat2, beliau berkata "En Imran, sy mintak maaf sgt2, spjg sy kerja di pejabat ni, tak pernah saya tak dpt htr pegawai blk (for good) ke airport, harap En Imran tak kecik hati, sbb sy tak dpt htr En Imran sekeluarga esok pagi" Aku sedih sebenarnya, bcos mmg rapat sgt dgn Pak Osman, tp aku acting cool, sbb tak nak Pak Osman terasa hati, aku bls "Its ok Pak Osman, sy paham, Pak Osman ada tugasan lain, ok je"....tuhan je tau hati aku time tu. Kami bersalaman dan ucapkan salam, dgn harapan bertemu satu hari nanti. 16 Mac 2012, 23 Rabiul Akhir 1433 - Hari aku berlepas pulang dari Paris ke Malaysia.....ramai gak yg htr ke airport. TQVVM to all. Pelik, aku tak rasa apa2, mmg really looking forward nak blk, cuma at the final goodbye, terasa sedikit sebak menatap wajah2 sahabat yg aku anggap bagai adik beradik selama bermastautin di Paris. Akhirnya genap jam 12.00 tghari kami sekeluarga berlepas....anak2 - Hadi, Amirah, Nadia dan Muhammad jelas HAPPY. 17 Mac 2012 - Tiba di KLIA jam 7 pagi. Disambut Abg dan Abg Ipar di KLIA...terus ke rumah di Kg Pandan....kepulangan aku disambut dgn pelukan dan deraian air mata Ibu....speechless, not sure why she cried, confused, but i guess its not that important. Yg penting, now i'm back to where i shud belong. Dah blk ni, nothing much to tell (agaknya) cuma at time aku tgk kita ni, take things for granted. We shud appreciate and grateful to be Malaysian. Ramai tanya "best tak ddk Europe, dok Paris dkt 6 tahun, mesti best, mesti glamer" Ntahlah jwpn aku mudah "for me there're no better place than Makkah, Madinah and Malaysia". 3M yg selalu aku rindukan. Of course there r things yg kita kurang senangi, well kat tmpt lain pun sama je, aku pun ada gak benda yg buat aku kurang happy sejak blk ni tp still Malaysia is far more better than France. In many instances, aku selalu ingatkan diri "Well Im, the BEST is yet to come....insyaAllah, hang on" YUP aku yakin seyakin yakinnya, the best is yet to come, till then, sabar dan terus bersabar...actually to many things to share, too little time. Apapun...kepulangan ini amat aku syukuri, ALHAMDULILLAH. Buat handai taulan di Paris esp di 48 Blvd Suchet, my brothers n sisters at Blvd. Mirabeau, Colonel Blanche, rue Charles Michel,dll, moga Allah sahaja yg mbalas segala2nya.

6 comments:

  1. Assalamualaikum IP

    Alhamdulillah
    telah selamat sampai ke tanah air
    moga pengalaman di perantauan akan mendewasakan lagi

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum TnImran

    Salam ukhuwah dr saya yang mengenali tn melalui blog BCT.
    Tahniah dh selamat sampai ke tanahair tercinta.
    Kawan saya jg pernah bertugas di UNESCO tn Hj Ali Ghani ,saya pasti tn kenal dia.

    ReplyDelete
  3. salam IP

    selamat pulang dan menabur bakti di tanahair pulak

    jun nanti saya ada ke KL, boleh kita duduk sembang2 sambil pekena teh tarik dgn CL sekali

    ReplyDelete
  4. Salam En. Im,
    Alhamdulillah, selamat pulang semoga kepulangan ini yang terbaik buat en. im sekeluarga..dah pulang pun kita tak berjumpa lagi, sekarang macam susah jer nak jumpa geng kan..semuanya sibuk tersangat..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum IM,

    baru berkesempatan untuk membaca coretan IM ni...

    Yes...the BEST is yet to come, hang on...Insya ALLAH...

    kim salam kat bebudak semua dan maknya dan ibu IM ya....

    ReplyDelete