Followers

Tuesday, December 29, 2009

LIFE IS LIKE A BOX OF COCONUTS

Buat sahabat2 maya, saya kongsikan bersama mutiara kata yg pernah saya terima drp seorang sahabat sejati kira-kira 13 tahun lalu. Harap bermanfaat buat kita semua...........

To love is like playing the piano. First, you must learn to play by the rules. Then, you must forget the rules and play from your heart.

As long as we have memories, yesterday remains, as long as we have hope, tomorrow awaits. As long as we have friendship, each day is never a waste.


There are some things that we never want to let go of. People we never want to leave behind, but keep in mind that letting go isn’t the end of the world. It’s the beginning of new life.

Sometimes, it is good to be ‘alone’, but that doesn’t make us lonely.

It is not a matter of being present ‘with’ someone, it is a matter of being present ‘to’ someone.

Many people will walk in and out of your life, but only few will leave footprints in your heart.

The greatest regret in our lives are the risks we did not take. If you think something will make you happy, go for it. Remember that you pass this way only once!

Heartbreaks will last as long as you want and cut deep as you allow them to go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them.

True love doesn’t have a happy ending. That’s because true love doesn’t have an ending. A heart truly in love never loses but always believes in the promise of love, no matter how long the time and how far the distance.

We are never given dreams without also being given the power to make them come true.

Learning how to be alone need not be lonely; it means you’re ready to be with someone else.

A casual friend will say, “Hi, hello!”
A close friend adds, “How are you doing?”
But a true friend further asks “What can I do to help?”

Lots of people will want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down.

God never closes a door without opening a window. He always gives us something better when He takes something away.

As I look back on my past, I remember the tears I cried, the jokes I laughed at, the things I missed and lost, but there’s one thing I’ll never regret, it’s the day you became my friend.

Love has its own time, season and own reasons! You can’t ask it to stay, you can only embrace it as it comes and be glad that for a moment in your life it was yours!

We have no rights to ask when sorrow comes, “why did this happen to me?”
Unless we ask the same question for every moment of happiness that comes our way.

The recipe of friendship
1 cup of sharing
2 cups of caring
1 cup of forgiveness and hugs of tenderness
mix all these together… to make friends forever
just because someone doesn’t love you the way you want them to, doesn’t mean they don’t love you with all they have.

To discover new oceans, you should lose sight of shore. Happiness is like perfume, you can’t pour on others without getting drops on yourself.

In relationship, thanks god when you’re hurting or crying. There you are given the chance to measure the important of the relationship of the person and of yourself…then you grow.

Friends are like stars. You can’t always see them, but you know they are there. Have great hopes and dare to go all out for them. Have great dreams and dare to live them. Have tremendous expectations and believe in them.

Life is like a box of coconuts, you’ll never know if its crushed or not.

Buat teman semua saya bersyukur ke hadrat Illahi, kerana dipertemukan di sini, moga jalinan persaudaraan ini kekal diredhai dan sentiasa di dalam keberkatanNya jua, insyaAllah.

47 comments:

  1. Salam IP,

    Wan baru je baca N3 perjalanan umrah Datin Asnija yang lepas-lepas. Sekali lagi Wan tak dapat menahan sedih. "Ya, Allah kau izinkanlah aku bertemu Mu di sana nanti"

    Bukak pulak N3 Ip kali ni pasal frinenship. Sedih lagi. Mungkin pada orang lain, persahabatan ini biasa-biasa sahaja tapi bagi saya ia telah membuka satu ruang baru dalam kehidupan saya. sahabat di sini membantu saya mengenal lebih dekat Allah, membantu saya rasa bersemangat untuk terus beribadat padaNya.

    Pada saya pula, life is like a box of chocolate. You never know what you gonna get.

    ReplyDelete
  2. Wan, bagi saya punyai sahabat sehebat teman2 saya skrg ini adalah kurnia Illahi, adalah sebahagian drp doa2 saya pohon semasa di Tanah Suci lalu.
    Pengalaman hidup samada di Malaysia dan juga diperantauan serta mendekati hati budi manusia yg menggelar diri mereka teman banyak menghampakan saya. Cukup cukup hampa. Sblm ke Makkah saya telah mula berdoa memohon agar saya dikurniakan sahabat2 sejati, sahabat2 yg benar2 mengambil berat ttg diri, sahabat yg benar2 ikhlas dan sahabat2 yg menerima diri saya seadanya....ALHAMDULILLAH, melalui blog MKI, saya turuti blog PDKM dan terus bertemu semua di sini.
    Kawan bg saya cukup penting....sayang tak semua kawan2 saya yg menghormati pendirian ini, ramai antara kita yg lebih memandang pangkat kedudukan drp keluhuran dan keihklasan. Kini saya benar2 bahagia punyai sahabat spt anda semua disamping sahabat2 sedia ada yg antaranya telah saya kenali sejak kecil lagi.

    Percayalah Wan, sahabat adalah anugerah Allah utk kita sama2 mencari jln pulang ke sisiNya. Thanks for being one of them Wan...jgn bersedih wahai sahabat ku...raikanlah persaudaraan ini!!!

    ReplyDelete
  3. Mudah2an kita semua jadi sahabat yg diredai wp hanya di alam maya.Biar ramai orang yg suka kita...Bahagi dunu akhirat sahabatku.

    ReplyDelete
  4. Saya menangis baca komen IP ni, kadang-kadang sukar meluahkan apa yang terbuku walau dibeban seribu kepayahan dan kesukaran, tapi dengan adanya teman untuk bercerita dan menjadi tempat mendengar kita rasa cukup bahagia.

    ReplyDelete
  5. sebenarnya, "is like a box of coconuts ke a box of chocolates" sama je. Saja gatal nak bagitau kita pun ada box gak!

    ReplyDelete
  6. Buat Blog IP, PDKM, Valuing life..., hidup ini sementara, Travelog haji, suatu perjalanan dan seumpamanya .....,

    Aku kenal diriNya,
    Aku kenal aku,
    Menerusi dirimu.

    ReplyDelete
  7. imran... i also have it posted in my blog ..
    :-)

    ReplyDelete
  8. Salam Mr IP,

    Thanks for sharing..
    Walaupun sy hanya baru mengenali kalian2 semua..namun kemesraan itu dapat sy rasai..

    ReplyDelete
  9. Mr IP,

    Sy minta izin untuk copy..Tq

    ReplyDelete
  10. Salam Mr IP,

    Sy ada berita sensasi pasal kain lace kat umah..jom jenguk sat hehe

    ReplyDelete
  11. Salam kekanda Imran...

    N3 yang menyentuh perasaan cheq... cheq pun nak mintak izin copy... harap dihalalkan...

    ReplyDelete
  12. Mama Ju, insyaAllah, berkat kaum hawa yg bergelar ibu spt Mama tentunya dimakbulkan. Amin

    ReplyDelete
  13. Wan...BETUL saya setuju, bukan mudah nak lahirkan segala yg terbuku di kalbu, mengadulah dan pohonlah pada Allah, insyaAllah bertemu ketenangan melalui rakan2 yg Allah temukan dgn kita....percayalah.

    BOX??? apa2 jelah asalkan kita ada box, kalau Datin Nija mesti chocolate box, kalau Wan agaknya ais box...sbb nak kasi frozen keuh mueh tu....tak pe asal jgn frozen di jiwa udahlah ye Wan.

    Wan....saya setuju, bila berkongsi cerita dan rasa melalui blog rakan2 lain, kkdg baru kita sedar diri kita sendiri...Saya tak pernah terfikir utk tulis blog, tp hasrat utk menyampaikan kisah2 haji menyeret saya ke dunia blog....alhamdulillah moga wadah ini dpt kita manfaatkan dlm perjalanan pulang ke pangkuanNya

    ReplyDelete
  14. Adenium....our friendship means a LOT to me. May be for you, you means nothing to the world but for someone YOU means the WORLD to them. Be bold as always sis :D

    ReplyDelete
  15. Shima...nak copy, tak de masalah. Ye, saya dah rasa keakraban kita semua. InsyaAllah diberkati selamanya.

    ReplyDelete
  16. Tikah...dipersilakan.

    Err....Tikah dgn Shima dah dpt ambik gambar lace tu ke...confirm MAMARAZI in the making...hehehehe...hebat2.

    ReplyDelete
  17. Salam Imran,
    Thanks for the sharing...sebab tu akak pernah share teringin mengumpul 1000 sahabat...insya-Allah, semoga pesahabatan berkekalan...yang penting, akak harap mempunyai sahabat-sahabat yang sudi sedekahkan Fatehah bila akak tak de...

    sukanya akak berblog ni sebab kisah nye macam roller coasterr...kejap happy, kejap ting tong, kejap gembira, kejap mengharukan, kejap menginsafkan, kejap memberi ketenangan...you could not wait for the next story....sebab unexpected...bagi akak secara peribadi, menulis menajamkan minda dan mengasah kreativiti dan imaginasi...bila baca blog, akak boleh gelak besar...lepas...bebas....puas...

    ps: Pak engku pernah pelik dengan akak..."tak jemu-jemu you dok depan laptop tu ye dear....meh la duduk sembang ngan I pulak"....opppsss....

    ReplyDelete
  18. imran... do visit adenium.blogspot.com if u may have time.. it's all bout my life..
    "Buat sahabat2 maya, saya kongsikan bersama mutiara kata yg pernah saya terima drp seorang sahabat sejati kira-kira 13 tahun lalu. Harap bermanfaat buat kita semua..........."
    this referring to me..? :D

    ReplyDelete
  19. Salam IP...

    Walaupun terkurung dalam rumah dan pejabat masih berpeluang berkawan..hehhe melalui blog...
    Seperti wan..saya juga tidak dapat meluahkan apa yang terbuku untuk ditulis dalam blog..hanya bayang2..saja dapat saya tulis..semuanya bagai terurai pabila membaca kisah dan pengalaman kawan2 diblog...terutama setelah berjumpa PDKM...PDKM juga telah memantapkan lagi keyakinan, ketaatan saya dalam beribadah pada DIA...munajat dan menyerah diri sepenuhnya pada ketentuanNya..baik untuk hidup didunia maupun akhirat...terima kasih kongsi...mutiara kata
    indah dan dalam maknanya...

    ReplyDelete
  20. salam im,

    insyallah, persahabatan yg lahir dari hati yg tulus dan ikhlas tanpa mengharapkan balasan merupakankan "satu hubungan silaturahim" yang akan diberkati Allah,

    berkawan bukan kerana pangkat, kekayaan dan darjat lebih mulia dari berkawan kerana mengharapkan sesuatu ....

    panjang umur, murah rezeki, insyallah kita akan bertemu jua

    ReplyDelete
  21. Salam Dato Imran...

    Bermula pada tahun baru 2010 nih,. saya akan memanggil suadara Ip sebagai Dato Imran...entah kenapa? mungkin ada ├╝dang di sebalik Mee kot"hehehheheh anyway dato.DOA KU .SELAMAT TAHUN BARU 2010 SEMOGA AALLAH SWT MEMEBRKATI/MELINDUNGI DATO SEKLUARGA INSYALAH..

    WASLAM

    ReplyDelete
  22. salam im,

    cl, sebut betul2 "DATO" salah sebut karang jadi "LATOK" he he he

    ReplyDelete
  23. salam..

    betul-betul sesuai benar imran di panggil dato`,cm tumpang doa kan..

    ReplyDelete
  24. Salam IP,

    Aik! Awal-awal tahun je dah dapat Dato'. Ni mesti ada udang. Eh! Betul ke IP? Betul ke?

    ReplyDelete
  25. Datin, saya pun seronok jugak dgn dunia blog. SETUJU bagai roller coster bila baca kisah2 dlm blog, nak2 kisah dlm blog Datin dan CM. Roller coster....mmg itulah gambar idup manusia, terkadang di atas terkadang di bawah, satu hakikat yg mmg kita sedari sejak dulu lg, cuma dgn berblog kita dpt lihat dgn lebih jelas, dan yg jauh lebih penting dpt berkongsi ilmu dan sendu serta mendapat nasihat dan tunjuk ajar dr saudara2 yg perihatin. Datin, ini adalah resepi yg diajar lama dlm Islam sebenarnya, "berpesan2 ant satu dgn yg lain" BETULkan???

    Menulis mmg betul menajamkan minda. Lama dah sy meninggalkan dunia penulisan...tp kat pejabat mmg kerja menulis surat, report, draft resolution, intervention, speech dan segala bagai...tp ia cukup berbeza bila kita dpt menulis apa yg betul2 kita nak tulis. Its like a therapy....esp bila saya menulis kisah haji...cukup tenang dan puas bila selesai menulis.

    Err...kita samalah, kkdg wife I pun tanya "Im, apa ni, sblm tido adap pc, bangun tido adap pc"...hehehe, dlm pantang ni aku rasa belek pc lg bagus dr belek bini :D

    ReplyDelete
  26. Adenium....u know more than that right??? Thanks for being my friend :-)

    ReplyDelete
  27. Shami...betul tu, byk sungguh manfaat berblog ni, kalau kena cara dan gayanya. Saya bersyukur kita semua dipertemukan utk menimba ilmu ant satu dgn yg lain, alhamdulillah. All praise to Allah the almighty.

    ReplyDelete
  28. CR...saya setuju, biarlah berkawan ikhlas. Dulu pernah saya melalui pengalaman org mempertikaikan keikhlasan saya hanya disebabkan saya menyebut "aku ikhlas ni". Sayang, gara2 perkara itu hubungan kami terus terus sehingga kini, saya sedikit pun tidak kesal, namun jauh disudut hati tertanya2, mengapa begitu rendah sekali pdgn seorg teman atas luahan kata ikhlas seorg temah yg lain. Saya HAMPA, namun yakin Allah mengetahui segalanya.

    CR...insyaAllah, kita bertemu esok2 nanti.

    ReplyDelete
  29. En Li....ALAMAK apa yg udang disebalik mee ni? Napa tetiba panggil saya Dato' ni.....TAKKKKKUUUUTTTTTTT.

    Saya ni muda lagi, anak pun kecik lagi semua belum kawin, mcmana nak jd Datok...nak dpt kurniaan Dato' pulak...err...saya rasa jauh lg perjalanan sy ni...tak harap pun. Saya cuma harap keredhaan Illahi utk keberkataan hidup di dunia dan akhirat....udahlah En Li, tak yahlah panggil Dato' tu ye...saya ni cikai je

    ReplyDelete
  30. CR...tulah, pandai je CL mengusik saya, nway, saya rakamkan ucapan jutaan terima kasih atas doa2 CL kpd saya sekeluarga. Bg saya doa is the GREATEST gift...TQVM CL dan kawan2. Doa yg sama saya panjatkan kpd Allah buat semua.

    ReplyDelete
  31. CM...gelaran Dato' sesuai utk saya. KENAPA? Sila beri alasan anda dalam 50 perkataan....hehehe amacam CM boleh jwp ke soalan cepumas ni. Pandai CM mengusik nooo

    ReplyDelete
  32. Wan...itulah, saya pun tak pasti mcmana En Li boleh dpt idea tu, ada ke mana2 Pembesar nak kurniakan saya gelaran tu awai2 tahun ni, setahu saya bday pembesar2 negara semuanya pd pertengahan dan hujung tahun....Eh...King Saudi kot nak bg gelaran tu...hehehehe.

    ReplyDelete
  33. Salam IP,

    Itulah dia nilai dan erti persahabatan, persahabatan yang ikhlas memang tiada tolok banding nya, bersyukur dengan adanya blog PDKM dapat kita berkenalan,dapat akak berkongsi pengalaman yang sukar untuk diceritakan, banyak ilmu dapat dikongsikan, terasa sangat keakraban persahabatan dan doa akak semoga persahabatan ini berkekalan , akak kalau dah kenal memang rapat macam bersaudaralah En. Im.
    Harap2 kita d
    apat berjumpa satu hari nanti.

    Boleh ke akak juga panggil Dato kat En. Im, tu doa dari CL tu, doa sahabat yang bemastautin di tanah suci Mekah, makbul tau insyaallah.

    ReplyDelete
  34. Salam Im,

    W/pun akak hanya mengenali Im secara maya, terasa persahabatan dengan Im adalah spt sahabat sejati. May we become a real true friend and this friendship will last forever.

    Sebagai sahabat, marilah sama2 kita berdoa utk kebaikan sahabat2 kita.

    ReplyDelete
  35. Kak Sidah, betul tu Kak, saya bangga dan terharu dpt kawan2 yg hebat2 serta baik budi spt Akak dll. Alhamdulillah.

    Nak panggil saya Dato'....alamak seramlah. Panggil Im je Akak, sapalah saya ni. Mmm...doa org2 yg sentiasa di Baitullah tentu makbul...tu yg buat saya tambah seram tu.

    Thanks Kak Sidah...ooo ye, Slmt Menyambut Menantu...eh, pengantin tido lena ke mlm td :-)

    ReplyDelete
  36. Ina, doa yg sama sy panjatkan buat Kak Ina sekeluarga. Moga kita terus dlm keredhaanNya setiap masa.

    ReplyDelete
  37. Salam tuan, sesungguhnya n3 ini amat menyentuh perasaan, insyallah persahabatan yang ikhlas itu akan diberkati dan diredhai

    ReplyDelete
  38. Salam Imran,
    Padanle dari hari Ahad, tengah-tengah malam dok beritahu Dato Imran kirim salam, ...lepas CL melekatkan Datin kat saya yang tak bertauliah lansung nih...Imran pulak dikurniakan Dato' oleh CL....jangan main-main....gelaran dari kerabat saudi tu tau....lepas ni sapa pulak dikurniakan Tan Sri ngan Puan Sri ye...

    ReplyDelete
  39. Salam IP,

    Saya ada hantar sms pd IP. Tapi tak sure terima ke dak. Emel ada tak? Wan tak dpt detect kat sini.

    ReplyDelete
  40. Salam,

    macam mana nak hantar emel pd Imran? harap dapat bagi alamat emel yer

    ReplyDelete
  41. Kamato...salam taaruf dr saya buat Kamato.

    Mmg menyentuh mutiara kata ini, saya simpan wp dah 13 saya terimanya. Moga bermanfaat buat kita dlm mengenal erti cinta, kasih, sayang seorang bernama TEMAN.

    Thanks

    ReplyDelete
  42. Datin...tulah mandai je CL tu. Tp apalah sgt pangkat dan gelaran berbanding peluang menatap Baitullah setiap hari mcm CL...saya jeles giler ni...x dpt gelaran apa pun saya x kisah asal dpt keredhaanNya setiap masa lebih2 lagi di bumi BarakahNya.

    Thanks Datin.

    ReplyDelete
  43. Wan...saya tak terimalah sms Wan...kenapa ye? Nway pls email me at imranabdu@yahoo.com. Cuba ye, saya menunggu ni :D

    ReplyDelete
  44. AZ...AZ pun nak emel saya, cuba emel ke imranabdu@yahoo.com

    Napa ni ye...berdebar2 saya nak baca emel Wan dan AZ...mcm ada apa2 je ni...

    ReplyDelete
  45. Salam IP,

    Wan dah hantar emel tadi. Wassalam.

    ReplyDelete
  46. Wan...pls resend tak...blm terima lagi ni, ada masalah connection kot, cuba ye, sy menanti.Thanks

    ReplyDelete
  47. Sangat Jogja bermanfaat Untuk Jogja terimakash Kami tunggu Lawatan baliknya di maklumat kesihatan Khasiat Jelly Gamat Gold G untuk Obat Rematik dan Obat Asam Urat info -> Cara Pemesanan Jelly Gamat Gold G

    ReplyDelete